de bakker van Kilsdonker-bruin

Hallo, ik ben Sonja. Na een langdurige carrière binnen de salariswereld heb ik eind 2018 het besluit genomen om mijn leven een totaal andere wending te geven. De tijd was aangebroken om weer met plezier bezig te zijn en voldoening te krijgen uit mijn werk. 

Aangezien ik al jaren hobbymatig een gepassioneerd kok en bakker ben lag het voor de hand dat ik daarmee aan de slag zou gaan. Na meerdere uiteenlopende workshops gevolgd te hebben ging ik deelnemen aan een meerdaagse cursus 'Handgemaakt brood: Vertraagde processen met desem' bij het Bakery Institute in Zaandam. Een geweldig interessante en leerzame training. Een paar weken en een aantal gesprekken met familie en direct betrokkenen verder was ik er uit: mijn toekomst ligt bij brood. Handgemaakt (desem)brood!

De zomer van 2019 brak aan en de 9-weekse opleiding 'Boulangerie' van het Bakery Institute ging van start. Een intensieve fulltime vakopleiding voor carrièreswitchers. Intensief was het zeker, maar ook héél gezellig. De 9 weken vlogen voorbij en in september 2019 werd ik de trotse bezitter van het diploma Boulanger.

Het moment was daar om de volgende stap te maken: mijn eigen bakkerij.

 

Op 15 januari 2020 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, op zaterdag 14 maart 2020 ging deze website live en op vrijdag 20 maart 2020 was de eerste verkoop. Bakkerij Kilsdonker-bruin was een feit. 

 

Praktisch twee jaren later, op zaterdag 19 maart 2022, kwam het allerlaatste wekelijkse assortiment online en vrijdag 25 maart 2022 was mijn laatste reguliere verkoop. 

De bakkerij was uit haar jasje gegroeid. De vraag was iedere week weer groter dan het aanbod en dus draaiden we op de maximale capaciteit en waren we er met z'n tweeën fulltime mee bezig. Echter, in die opzet was het niet mogelijk om een inkomen op het bestaansminimum te genereren uit slechts de verkoop van mijn producten.

Derhalve besloten we om te stoppen met de wekelijkse verkoop en op zoek te gaan naar een ander pand. Een pand met meer mogelijkheden en waar mijn brood- en deegdelicatessen beter tot hun recht komen. Een pand waar we niet alleen een bakkerij en een winkel zullen hebben, maar tevens de ruimte hebben om workshops aan te bieden.

Inmiddels hebben we de Randstad achter ons gelaten en zijn we neergestreken in Drenthe. In de prachtige gemeente Borger-Odoorn. De vergunning is afgegeven en na een grondige verbouwing kan de bakkerij weer opgestart worden. Zaterdag 7 september 2024 komt er na een onderbreking van 2½ jaar eindelijk weer een assortiment online. Bakkerij Kilsdonker-bruin is weer in bedrijf. 

 

Sonja

augustus 2024