Broodnodige uitleg
Aangezien ik een heel fijne, maar tevens zeer kleine bakkerij aan huis heb is het niet mogelijk grote hoeveelheden te maken of voorraden aan te leggen. Om die reden werk ik op bestelling. Hiermee wordt ook voedselverspilling voorkomen.
Bestellen - Op de pagina 'ASSORTIMENT' maak ik wekelijks op zaterdag tussen 9:00u en 9:30u bekend welke producten ik de daarop komende week zal gaan bakken. De bestellingen kunnen vervolgens geplaatst worden.
Let op: Als een bestelling geplaatst is volgt er een automatisch gegenereerde bevestigingsmail. Mogelijk komt deze e-mail in uw spam-folder terecht, dus kijk ook hier als de e-mail niet direct in uw inbox zichtbaar is. Als u géén bevestigingsmail ontvangt is er ook géén bestelling geplaatst.
Woensdagmiddag om 12:00u bekijk ik de binnengekomen bestellingen en ga ik bepalen hoeveel ik van elk product ga bakken. Omdat ik de oven zo optimaal mogelijk wil gebruiken, bak ik over het algemeen altijd iets meer dan dat er besteld is.
Ziet u dus na woensdagmiddag 12:00u producten op de website staan, dan kunnen deze nog besteld worden. Dit is mogelijk tot vrijdagmiddag 12:00u.
Ben ik op vrijdagmiddag nog niet uitverkocht, dan komen deze producten in de vrije verkoop. Dat betekent dat ze op vrijdagmiddag vanaf 15:30u bij de bakkerij gekocht kunnen worden.
De bestellingen moeten uiterlijk op woensdag gedaan zijn, omdat de bereidingstijd van de broden die ik bak 3 dagen is. Van croissants zelfs 4 dagen! Dit komt doordat het desem bereid moet worden, het kneden en vormen van de broden met de hand gebeurt èn omdat het deeg alle tijd krijgt om te rijzen, zodat de smaak optimaal ontwikkeld wordt.
Ophalen bestelling - Uw bestelling kan worden opgehaald op vrijdagmiddag tussen 15:30u en 19:00u. Het afhaaladres is het adres van de bakkerij: Zuiderdiep 403-B in 2e Exloërmond.
Er is voldoende parkeergelegenheid op het voorerf.
Het brood wordt verpakt in papieren zakken. Broodzakken van herbruikbaar biologisch katoen zijn bij mij te koop v.a. € 3,40. Neemt u uw eigen tas mee?
Betaling - Betaling vindt plaats bij het afhalen van uw bestelling en kan contant, contactloos (met bankpas, wearable of smartphone) of middels een pinbetaling.
Afwijkende bestellingen - Heeft u een verzoek m.b.t. een specifiek product, het aantal te bestellen producten en/of een ophaaldag? Neem gerust contact op, want er is heel veel mogelijk. Samen komen we er vast wel uit.
Houdbaarheid - Omdat ik een puur product maak, zonder kunstmatige toevoegingen en 'verbeteraars', is het brood lang houdbaar. Dit komt mede door het gebruik van zuurdesem dat als een natuurlijk conserveringsmiddel fungeert. Echter, de versbeleving is korter dan van brood afkomstig van reguliere bakkers, waar het brood soms na een week nog 'vers' lijkt te zijn.
Om de versheid zo lang mogelijk vast te houden krijgt u het brood ongesneden en in een papieren zak mee. Omdat het brood pas wordt gebakken op de dag dat u uw bestelling komt afhalen is het brood sowieso nog te warm om gesneden te kunnen worden.
Bewaartips zijn o.a. het brood bewaren in een goede broodtrommel of katoenen broodzak, het brood vanuit het midden aansnijden en de beide helften weer tegen elkaar leggen of het brood met het snijvlak op de broodplank leggen.
Een brood van een aantal dagen oud is nog prima te eten, maar dan is het aan te raden om het brood even kort in de oven op te piepen (6 á 7 minuten in een voorverwarmde oven op 200 ℃).
Als het brood langer bewaard moet worden adviseer ik u het brood direct na aankoop in te vriezen. U kunt het brood voor gebruik dan in de verpakking op het aanrecht laten ontdooien om het vervolgens weer op te piepen in de oven.
Is het brood echt oud geworden? Maak er eens geroosterd brood, tosti's of wentelteefjes mee. Of heeft u er wel eens aan gedacht om er zelf croutons of paneermeel van te maken?!
Frans bloem - In mijn bakkerij maak ik gebruik van Frans tarwebloem (T65) en Frans banketbloem (T45). Bloem dat CRC®-gecertificeerd is. CRC staat voor CultureRaisonneeControlee.
In Frankrijk worden veel strengere eisen gesteld aan het telen van granen en de bewerking tot meel. Als door het Franse Ministerie van Landbouw aan een graan- en een meelsoort het CRC®-keurmerk is gegeven moet het graan en het meel aan de volgende voorwaarden voldoen: het graan moet verbouwd zijn op een minimale afstand van 250 meter van een luchtvervuilende bron, tijdens de teelt mogen geen herbiciden (chemische bestrijdingsmiddelen) gebruikt worden en gedurende de opslag van het graan mag alleen natuurlijke luchtventilatie plaatsvinden en is het gebruik van insecticiden verboden. Gedurende het gehele traject van teelt tot meel moet het graan traceerbaar zijn.
De boeren en molenaars verenigd in de beweging Le blé de nos campagnes hebben dit keurmerk opgezet. Zij behouden de biodiversiteit op hun akkers door het aanplanten van natuurlijke hagen, het aanleggen van stroken met weidebloemen en het beschermen van bedreigde soorten binnen de flora en fauna. Ook telen zij niet op de oevers van rivieren, omdat er vervuiling in het water kan zitten.
Voedselallergie - Er bestaan meer dan 170 allergenen. Om allergeenvrij te kunnen bakken moet een bakkerij verschillende bewerkingsruimtes en machines hebben om kruisbesmetting en 'verontreiniging' met allergene stoffen te voorkomen. Praktisch gezien is dit voor mij onhaalbaar. Ook beschik ik niet over voldoende kennis en kunde aangaande deze processen.